Kadınların yüzde 20’sinde rahim ters durumdadır. Retrovert uterus olarak adlandırılan bu durum genellikle genetiktir ve tedavi gerektirmediği gibi kısırlığa da yol açmaz.
Adet sırasında veya tampon kullanırken hafif ağrı gibi belirtileri olan rahmin ters durması ancak beraberinde başka hastalıklar görülüyorsa ciddi tedavi gerektirir.
Retrovert uterus nedir?
Rahim farklı pozisyonlarda olabilir. Bazen dik pozisyonda bazen de öne doğru veya arkaya doğru gelişmiş olabilir. Yaklaşık olarak kadınların yüzde 70 – 80’inde rahim öne doğru durur. Diğer yüzde 20'sinde ise arkaya doğru durur. Rahmin ters durması az rastlanan bir durum olsa da, bu anormal veya bir hastalık olduğu anlamını taşımaz.
Rahmin ters durmasının nedenleri
Vakaların büyük bölümünde rahmin ters durması genetiktir. Rahim yapısal olarak bu pozisyondadır ve bu tamamen normal bir durumdur. Ancak bazı kadınlarda rahmin arkaya dönük olmasına neden olan bazı etkenler tespit edilebilir. Bunun dışında rahmin ters durmasını gerektirecek herhangi bir etken saptanmadığı takdirde normal bir vücut değişkenliği olarak kabul edilir ve sakıncalı bir durum yaratmadığı için bir tedavi gerektirmez. Bazen hamilelikle birlikte rahmi yerinde tutan bağlar gevşeyebilir ve doğumdan sonra rahim geriye dönük bir pozisyon alır. Ayrıca menopozun ardından da rahmi yerinde tutan bağlar esnekliğini kaybedebilir ve rahmin ters dönmesi söz konusu olabilir. Bunların dışında pelvik enflamatuar hastalık gibi rahim etrafında karında geçirilen bazı enfeksiyonlar, endometriozis veya geçirilmiş ameliyatlar gibi yapışıklık yapabilen etkenler rahmin ters dönmesine neden olabilir. Bir diğer neden ise rahme yakın bulunan karında bazı kitleler veya kistlerin rahmi geriye doğru itmesidir.
Retrovert uterus belirtiler
Rahmin ters dönmesi çoğunlukla genetik bir durum olduğundan ve sakıncalı olmadığından genellikle şikayet oluşmasına neden olmaz. Ender vakalarda cinsel ilişki sırasında ya da adet sırasında ağrıya neden olabilir. Çok sık olmamakla birlikte sırt ağrısı, tampon kullanırken ağrı gibi şikayetler yaratabilir.
Rahmin ters durmasında tanı
Şayet hasta şişman değilse rahmin hangi pozisyonda olduğu çoğunlukla muayene sırasında anlaşılabilir. Ayrıca ultrasonda da rahmin ön ya da arka pozisyonda olup olmadığı tespit edilebilir.
Retvort uterus tedavisi
Rahmin ters durduğu muayene sırasında tespit edilirse ve başka herhangi bir hastalık eşlik etmiyorsa durum tedavi gerektirmez. Ancak Retrovert uterus ile birlikte endometriozis gibi bir hastalık da mevcutsa, hastalığa yönelik tedavi uygulanır. Ağrı gibi şikayetlerin olduğu durumlarda dizleri göğse çekerek yapılan egzersizler, rahmi normal pozisyonuna doğru iterek geçici bir rahatlama sağlayabilir. Rahmin ters durduğu vakalarda uygulanan vajina içeisine yerleştirilen pesser denen aletler veya arkaya dönen rahmi normal pozisyonuna getirmek için yapılan ameliyatların iyileştirici herhangi bir fonksiyonu yoktur. Ayrıca ameliyatlar günümüzde artık yapılmamakta.
Kısırlığa neden olur mu?
Pek çok kadın retrovert uterus saptandıktan sonra endişeye kapılır. Ancak rahmin arkaya dönük olması hiçbir şekilde kısırlığa neden olmaz. Ayrıca hamilelik açısından rahimleri öne dönük olan kadınlarla aralarında herhangi bir fark yoktur. Rahmi arkaya dönük olan bir kadını çocuk sahibi olamıyorsa, durumun sebebi başka alanlarda araştırılmalı.
Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum Hamilelik,Tüp Bebek,Doğum,Gebelik,Annelik
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder