30 Mayıs 2015 Cumartesi

İlaçsız Tüp Bebek Tedavisi


ilaçsız tüp bebek

1 ) İlaçsız tüp bebek tedavisi nedir?

Klasik tüp bebek tedavilerinde, yumurtalar istenilen büyüklüğe geldikten sonra toplanır ve işlem altına alınır. İlaçsız tüp bebek (IVM) tedavisinde ise, yumurtalar tamamı ile büyümeden toplanarak laboratuvar koşullarına olgunlaştırılması sağlanır. Bu tedavi yönteminde ki amaç, yumurtaların olgunlaştırılması için kullanılmakta olan ilaçlardan zarar görme olasılığı olan adayların tedavilerini, bu ilaçları kullanmadan devam ettirmeleri ve vücutlarının korunabilmesini sağlamaktır. İlaçsız tüp bebek tedavisinin uygulandığı sırada, hastaya çok az oranda, veya sıfır hormon takviyesi yapılır. Büyümesi gözlem altına alınmakta olan yumurtalar, istenilen olgunluğa geldiği zaman genel anestezi yöntemi ve iğne yardımı ile toplanır. Toplanan bu yumurtalar, laboratuvar ortamında belli sıvıların içerisinde bekletilip olgun hale gelmeleri sağlanır. İlerleyen aşamalarda anne adayının eşinden alınan sperm, mikroenjeksiyon yöntemi ile beraber, yumurtalara enjekte edilir ve sağlanmış olan embriyolar, tedavinin son aşaması olarak, yeniden rahmin içerisine aktarılır.

2 ) Kimler tercih etmelidir?

Bazı adayların, tüp bebek tedavisinde kullanılmak zorunda olan ilaçlara karşı hassas olduğu görülmüştür. Bu hassasiyet neticesinde yumurtalıkların verdiği ve beklenmeyen aşırı cevabın karında ve akciğerde sıvı toplanması ( overin hiperstimulasyon sendromu-OHSS) durumuna sebebiyet vermesi ile karşılaşılmıştır. İlaçsız tüp bebek tedavisi, daha çok bu hassasiyete sahip olan, OHSS gelişme ihtimali yüksek olan PKOS (Polikistik Over Sendromu) hastalarında tercih edilmektedir. Aynı zamanda endometriozis hastalarında, ilaçlara tepkisi az olan hastalarda ve erkek kısırlığında da kullanılabilmektedir. İlaçsız tüp bebek tedavisi, hormon tedavisinin kesinlikle yasak olduğu kanser hastaları için özellikle ideal bir yöntemdir.

ilaçsız tüp bebek 2

3 ) Başarı oranı nedir?

İlaçsız tüp bebek tedavisinin (IVM) başarı düzeyi, kabul edilebilir sınırlar içerisindedir. Bu oranda ortalama olarak %30 civarındadır.

4 ) Avantajları nelerdir?

  • Tedavinin daha kolay olması
  • Daha kısa tedavi süresi (8-10 gün)
  • Yan etkisinin olmaması
  • Komplikasyonlara yol açmaması
  • Klinik ziyareti sayısının düşük olması (1-2 defa)
  • Daha az enjeksiyon sayısı (2-3 defa)
  • Kan alma işleminin olmaması

5 ) İlaçsız tüp bebek tedavisinin dezavantajı var mı?

Bu tedavinin uygulanması sırasında, istenilen kalitede yumurtaların elde edilmesi bazı durumlarda zordur. Bunun dışında sağlanmış olan hamilelik oranları, klasik yöntemlere nazaran daha az olabilir. İlaçsız tüp bebek tedavisinde elde edilecek olan başarı oranı, yaklaşık % 30 civarındadır. Bu oran, kabul edilebilir sınırlar içerisinde yer alır.

ilaçsız tüp bebek 1

6 ) İlaç yardımı olmadan, yumurtalar nasıl elde edilir?

İlaçsız tüp bebek tedavisinde, hiçbir ilaç kullanımı olmadığından dolayı, anne adayının normal adet döneminde kendi kendine ortaya çıkan yumurta hücreleri toplanır. Uygun kültür ortamına yumurtaların yerleştirilmesi sağlanır. Yumurta hücresi bu adımdan sonra, baba adayından sağlanmış olan sperm ile döllenme işlemi gerçekleştirilir. Döllenme işlemi, mikroenjeksiyon (ICSI) yönteminin yardımı ile uygulanır.

7 ) Kimlere uygulanamaz?

İlaçsız tüp bebek tedavisi yaşı ilerlemiş olan anne ve baba adaylarına uygulanmamaktadır.

8 ) İlaçsız tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

İlaçsız tüp bebek tedavisinin uygulama süresi toplamda 8 gün ile 10 gün civarında devam etmektedir. Bu süre içerisinde, adaylar merkeze yalnızca 1 veya 2 defa, 30 dakika boyunca gelmesi yeterli olmaktadır.

ilaçsız tüp bebek 3

9 ) Bu yöntem, günümüzde Türkiye’de fazla tercih edilen bir yöntem midir?

İlaçsız tüp bebek tedavisi yöntemi, dünyada ve Türkiye’de çok az oranda tüp bebek merkezi tarafından sağlanmaktadır.

10 ) İlaçsız tüp bebek tedavisinin maliyeti ne kadardır?

İlaçsız tüp bebek tedavisinin maliyetinin, klasik tüp bebek tedavisi ile arasında bir herhangi bir fark bulunmamaktadır. Ancak ilaç masrafında, ilaç kullanılmadığı için %90 civarında bir indirim söz konusudur.

Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum Hamilelik,Tüp Bebek,Doğum,Gebelik,Annelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder