21 Ekim 2011 Cuma

Kadın ve Erkekte İnfertilite

İnfertilite (kısırlık) Nedir?

Çiftlerin 1-1,5 yıllık süre içerisinde çocuk istemeleri ve korunma yöntemi kullanmamalarına rağmen gebeliğin ol*mamasına infertilite denir. Türkiye'de ve dünyadaki çift*lerde yaklaşık yüzde 15 oranında infertilite sorunu vardır.

Kısırlık dünyada hangi sıklıkla görülüyor?

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre çiftlerin yüzde 8-10'unun kısırlık sorunları olduğu hesaplanmaktadır. Bu*nun anlamı dünya çapında 50-80 milyon insanın bu so*runla karşı karşıya olduğudur. Kısırlık görülme sıklığı böl*gesel olarak değişiklikler gösterebilir.

Yardımla üreme yöntemleri, bu 1,5 yılın sonunda ge*belik gerçekleşmiyorsa mı devreye giriyor?

Tıp, çift 1,5 yıl süreyle korunmaksızın temasta bulunu*yorsa ve gebelik olmuyorsa araştırmayı başlatıyor. Tabii bu durumun birtakım istisnaları var. Çiftler hekime baş*vurduklarında başlarından geçen her şeyi anlatmalılar.

Çünkü sorulara alınan cevaplar ve alınan hasta öyküsü (anamnez) teşhis için son derece önemli. Örneğin erkek, "Benim çocukluğumda inmemiş testisim varmış, bir fıtı*ğım varmış ameliyat edilmiş önce sonra da testisim indiril*miş" şeklinde bir bilgi verebilir. Ya da hanım, "Apandisit iltihabı nedeniyle acilen hastaneye yattım.

Karnım açıldı. Apandisitim de patlamıştı" gibi karın içerisinde yapışıklık*lara neden olabilecek hastalıklar öyküsü veriyorsa önemli*dir. Kadının yaşını hesaba katmalıyız. Evlenmişler, kadının yaşı 35 veya ilk başta bir süre korunmuşlar. Ardından ne zaman gebe kalmaları gerektiğini sormak için doktora başvurdukları takdirde bu çifte, "Siz gidin 1,5 sene korunmaksızın temasta bulunun. Olmazsa gelin. Tetkiklere öyle başlayalım" demek hiç doğru olmaz. Zaten yeterince zaman kaybetmişlerdir. Bu çiftlerde tetkiklere biraz daha er*ken başlanabiliyor. Ama her şeyi normal görünen 20'Ii yaşlardaki hatta 30'lu yaşların başındaki hanımlarda tet*kiklere 1,5 yıldan daha önce başlamak günümüzde kabul görmüyor. Çünkü biraz önce söylediğimiz gibi bu hanım*lar doğal sınırlar içinde gebe kalabiliyorlar. Rahim gebeli*ğe hormonlar tarafından hazırlanıyor. Kadın ister evli ister bekar olsun her ay sanki gebe kalacakmış gibi birtakım hormonsal değişimler yaşıyor. Rahmin içyüzü (endometri-um) eğer gebelik gerçekleşmediyse dökülüyor. Yani hanım âdet görüyor. İşte, bu hazırlık sürecinde bir anormallik olup olmadığını birtakım hormon testleriyle ortaya çıkar*tabiliyoruz. Rahmin kendisine ait anatomik anormallikler var mı buna bakmamız gerekiyor. Örneğin rahmin içine doğru baskı yapan bir myom (habis olmayan ur) olabilir. Rahmin içerisinde yer alan et beni gibi bir polip olabilir (bakınız Şekil 2). Önceden geçirilmiş kürtaj gibi bir müda*hale sonucu rahmin iç duvarı birbirine yapışmış olabilir. Bütün bunlara ait bozuklukları bazı testler sayesinde anla*yabiliyoruz. HSG testi yardımıyla tüplerin ve rahmin içi hakkında ayrıntılı bilgi edinmemiz mümkün.

Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum Hamilelik,Tüp Bebek,Doğum,Gebelik,Annelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder