28 Mart 2016 Pazartesi

Başarısız Tüp Bebek Sonrası Ne Kadar Süre Sonra Deneme Yapılabilir?


[Haber görseli]
Tüp bebek tedavisi, çoğunlukla tercih edilen başarılı sonuçlar alınan bir yardımcı üreme yöntemidir. Ancak buna rağmen tüp bebek tedavilerinde her zaman pozitif sonuçlar alınamayabilir, tüp bebek tedavisi ile %100 başarı elde etmek her zaman mümkün olmayabilir.
Başarısız bir tüp bebek denemesinin ardından en az bir ay ara vermek gerekir. Bu bekleme sürecinde önemli olan sadece fiziksel sebepler değildir. Bu bekleme sürecindeki asıl amaç; başarısız neticeden en çok etkilenen
kadınların kendilerini ruhsal açıdan toparlamalarını sağlamaktır. Genç yaştaki çiftlerde bu bekleme süreci bir kaç aya çıkarılabilir. Ancak 40 üstü yaş grubunda bu süreci uzatmak çok sağlıklı olmaz. Yaş ilerlemesine bağlı olarak tüp bebek tedavisindeki başarı oranı azalabileceğinden dolayı uzun vade beklenmesi tavsiye edilmez.

Peki, başarısız tüp bebek sonrası ne kadar süre sonra deneme yapılabilir?
 
Minimum 1 ay bekledikten sonra yeniden tüp bebek tedavisine başlanabilir. Bir çiftin en fazla kaç tüp bebek denemesi yapabileceği hem maddi hem de manevi güce bağlıdır. Tüp bebek tedavisinde moral çok önemlidir. Tüp bebek tedavisinde ilk denemede pozitif sonuç alınamayabilir ve bu duruma hazırlıklı olmak gereklidir. Tüp bebek tedavisindeki ilk başarısızlıkta umut asla kaybedilmemelidir.

Tüp bebek tedavisine genç bir çift genel olarak 2-3 deneme içinde çocuk sahibi olabilir. Bu yüzden bir defa başarısız sonuçla karşılaşıldığında umutsuzluğa kapılmamak gerekir. 40 yaş üstünde başarı oranı normal olarak düştüğü için daha fazla denemek gerekebilir. 6 denemede başarısız olmuş bir çift; 7. tüp bebek denemesinde düşük ihtimalle başarılı olabilir. Eğer başarısız tüp bebek sonrası ne kadar deneme yapılabilir? Sorusunun yanıtını merak ediyorsanız: Genel olarak 6'dan fazla deneme önerilmemektedir. Bu öneri vücuda herhangi bir zararı olabileceği için değil başarı olasılığının daha da düşeceği içindir. Elbette istisnalar vardır; mesela 12 denemesi başarısız sonuçlanmış ancak 13. denemede bebek sahibi olan çiftler bu istisnai duruma örnek gösterilebilir. Ancak bu örnek gazete haberi niteliği taşıyacak kadar genelleme yapılabilecek değil nadiren rastlanan bir olaylardır.

İlk tüp bebek denemesinde başarılı sonuç elde edemeyen bir çiftin ikinci denemesinde beklenen başarı oranı ilk tüp bebek uygulamasının %70’idir. Daha sonraki denemelerde bu başarı oranı bir önce yapılan tedavinin başarı oranının yarısı kadardır.

Tüp bebek tedavisinde başarı sağlamakta önemli olan başarısızlık nedenleri iyi analiz etmekten geçer. Eğer önceki tüp bebek denemelerinin neden başarısız sonuçlandığı detaylı bir şekilde incelenmeden yeni bir tüp bebek tedavisine başlanırsa bu sağlıklı olmaz. Çünkü başarısızlığa sebep olan faktöre karşı önlem alınmadan yapılan her tedavi aynı neticeyi verecektir. Bu yüzden ilk denemenin neden başarısız olduğu doğru saptanıp ikinci tüp bebek tedavisinde başarıyı engelleyen etken baz alınarak tedavi planı hazırlanmalı ve gereken tedaviler yapılmalıdır.

Öncelikle düşüklerin nedenleri araştırılmalıdır. Düşük sebebi genetik sorunlara bağlı olabileceği gibi bağışıklık sistemindeki bozukluklarla ilgili de olabilir. İkinci düşük sonrası muhakkak rahim içinin, bağışıklık sisteminin ve genetik nedenlerin ayrı ayrı ve detaylı bir şekilde incelenmesi gereklidir. Kadınlarda yaş ilerlemesinden kaynaklı düşükler genel olarak embriyolardaki kromozom anomalilerine bağlıdır. Bu anomaliler yeniden yapılacak tüp bebek tedavisinde ‘preimplantasyon genetik tanı’ yöntemi ile önemli ölçüde azaltılabilmektedir.

Her denemede hekim değiştirmek çok faydalı değildir. Her deneme başarısız olsa bile yeni yapılacak olan tüp bebek tedavi için ışık tutar, bu yüzden aynı hekimin 2. veya 3. denemeyi yapması daha yararlı olabilir. Genellikle 3. kez yapılan tüp bebek tedavisi başarısız sonuçlandığı takdirde çift umutsuzluğa kapılmaya başlar. Böyle bir durumda yeni bir umut vermesi ve tedaviye tekrar motive ve inanç kazanabilmek açısından hekim değişikliği kararı uygun olabilir.
Kaynaklar

http://www.bulenttiras.com/basarisiz-tup-bebek-sonrasi-yeniden-denemeler
http://www.tupbebeknedir.com/basarisiz-tup-bebek-ve-sonrasi

Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum Hamilelik,Tüp Bebek,Doğum,Gebelik,Annelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder