28 Mart 2016 Pazartesi

Tüp Bebek Öncesi Histeroskopi / Laporoskopi

laparoskopi
Tüp bebek öncesi Histeroskopi / Laporoskopi başarıyı arttırır mı?
Tüp bebek tedavisi, kısırlık sorunu yaşayan çiftleri çocuk hasretine kavuşturan, kısırlık sorunlarının %80’inin çözüldüğü oldukça başarılı bir yöntemdir. Tedavinin fiziksel olarak herhangi bir zorluğu
bulunmasa da çiftleri psikolojik olarak yorabilmektedir. Bu durumu en aza indirgemek için ise çiftin güvendiği ve kendilerini rahat hissettikleri, başarı oranları yüksek ve teknolojik altyapıları yeterli tüp bebek merkezlerini tercih etmesi gerekmektedir.
Günümüzde tüp bebek tedavisi çoğunlukla ilk tercihtir. Bu sebeple de laparoskopi ve histerektopi uygulamaları azalmıştır. Ancak bu durum tüp bebek merkezlerine ve vakalara göre değişkenlik göstermiştir.  Rahim boşluğunda hamileliğe engel teşkil edebilebilecek bir durum mevcut olduğunda,  bazı tüp bebek merkezleri histeroskopi yöntemini tercih edebilir. Çeşitli durumlarda ise pelvik bölgenin araştırılması için laparoskopi yöntemini kullanmaktadır. Her hastanın durumu farklı olduğundan, bu yöntemlerin kullanılıp kullanılmayacağının kararı kişiye göre verilmektedir.
Histeroskopi:
Histeroskopi yöntemi çoğunlukla rahim içinin değerlendirilmesi için uygulanmaktadır. Aynı zamanda bu yöntem endometrium kalınlığıyla, yüzeyi hakkında da oldukça faydalı bilgiler vermektedir. Bu tanı yönteminin bir diğer alternatifi ise HSG ve üç boyutlu ultrasonografidir. Fakat, histerektomi bu yöntemlerden daha üstün kabul edilmektedir. Histeroskopi yöntemiyle uygulanan tanılar tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları için oldukça işe yarar. Çünkü rahim içi boşluğunun ve patolojilerinin tüp bebek tedavisinin başarısını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Rahim içinde mevcut olan anomalilerin histeroskopik yöntemle teşhis ve tedavi edilmesi tüp bebek tedavisi için başarı şansını arttırır.
Tüp bebek tedavisi öncesinde histeroskopi endikasyonları
  • Çifte  uygulanacak olan tetkikler içinde rahim boşluğunun değerlendirilmesi de mevcut olmalıdır. Bunun hangi yöntemle olması gerektiğine doktorun kişiye göre bir karar vermesi gerekir.
  • Anne adayının yaşı 35’ten fazla ise ve anormal durumlar mevcut ise rahim içi araştırmalar oldukça gereklidir.
  • Anne adayında daha önce 2 tane başarısız tüp bebek denemesi olması halinde, histeroskopi yapılmalıdır.
Tüp bebek tedavisi öncesinde uygulanan tedavi amaçlı olan histeroskopi endikasyonları, kısırlık tetkikleri sonrasında olan endikasyonlardan farklı olmamaktadır. Rahim içindeki mevcut polipler buradan alınarak yapışıklıklar giderilebilir. Bunlar tüp bebek tedavisinden önce yapılmalıdır.
Laparoskopi:
Laparoskopi, genel anestezi ile hastane koşullarında uygulanmaktadır. Tanısal amaçlı olarak genellikle tercih edilmemektedir. Pelvik bölge enfeksiyonlarında, kısırlıkta tüplerde problemler mevcut ise ya da HSG de anomali tespitinde laparoskopi yöntemine başvurulmaktadır. Nedeni açıklanamayan kısırlık sorunlarında ise tercih edilebilir. Tüp bebek tedavisinde başarıyı sağlamak için, tedavi amaçlı kullanılacak olan laparoskopinin endikasyonları söz konusudur. Tüplerde sıvı olması bu faktörler arasındadır. Tüp bebek tedavisinde rutin olarak laparoskopinin yapılması gerekli değildir.
Hamilelik - Tüp Bebek - Doğum Hamilelik,Tüp Bebek,Doğum,Gebelik,Annelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder